Hayat Kurtaran Yardımcı Sürücü Sistemleri

Hayat Kurtaran Yardımcı Sürücü Sistemleri
Hayat Kurtaran Yardımcı Sürücü Sistemleri
02 - Aralık - 2021

Hayat Kurtaran Yardımcı Sürücü Sistemleri

Günümüzde bitmek tükenmek bilmeyen bir rekabet ortamında tek gaye sürücünün güvenliÄŸi ve konforunu saÄŸlayacak çalışmalar olsa da bunun yanı sıra ileriye dönük olan teknolojik geliÅŸme adı altında araçların deÄŸer kazandırılması çalışmalarının devam ettirilmesidir. Araç kullanıcılarının zamanla bunun ayrımı ve düÅŸüncesini ortaya koyarak çeÅŸitli amaçlar ile bu yüzden araç satın almak istedikleri veya araç kiralama hizmetlerinden faydalanmak istedikleri açıkça gözlemlenmektedir.

Araçlarda kullanıcıların güvenliÄŸi, konforu ve araç performansı için belirlenmiÅŸ, temel 5 farklı yardımcı sistemi ele almak mümkün olacaktır. Bunları inceleyelim;

1. Kör Nokta Uyarı Sistemi (Blind Spot System)

Trafikte seyir esnasında sürüÅŸ konsantrasyonunun tam olması çok önemlidir. Bu nedenle bazı durumlarda; konsantre bozan çeÅŸitli durumlar ve dikkati dağıtabilecek uyarıcı iÅŸaretlere maruz kalınması da yol güvenliÄŸini tehlikeye atabilmektedir. Bu tehlikelerden biri ise kör nokta veya bölgede kalan farkedilmesi güç engellerin risk oluÅŸturabilmesidir. Blind Spot System, bir diÄŸer adı ile Kör nokta uyarı sistemi, araçlarda genellikle dikiz aynanın alt köÅŸelerinde bulunan 2 adet alıcı sensörler ilgili aracın durum ve lokasyon takibini kullanıcıya bildirerek görünmeyen tehlikelere karşı uyarır. Bu sayede kullanıcı için güvenli yolculuÄŸun önü açılıyor.

Kör Nokta Uyarı sisteminin esas temel amacı araç kullanım anında milisaniyelerde kullanıcıya bilgi vermek ve olası tehlikelere anlık müdahale edebilmektir. Yalnızca seyir halinde kör noktada olan yakın engelleri algılamakla kalmıyor, park halindeki aracın yeniden trafiÄŸe çıkabilmesi için kontrollü olarak engel takibi yaparak algılama saÄŸlar. Bu iÅŸlevleri gerçekleÅŸtirirken bir diÄŸer yardımcı sistem olan Åžerit Takip Sistemi ile koordineli ve destekli çalışması söz konusudur. Otomotiv sektöründe standart haline gelen bu iki sistem arasında birimler arası iletiÅŸim, Merkezi Kontrol Birimi (ECU) aracılığı ile saÄŸlanıyor.

2. Acil Fren Asistanı (EBA)

Bu sisteme Fren Destek Sistemi desek de yanlış olmaz. Sebebi ise tek bir ortak görevi olan fren sistemini düzene ve kontrole alabilmektir.

EBA Sistemi, BAS (Brake Assist System) ile neredeyse birebir aynı çalışma prensibine sahiptir. EBA (Acil Fren Asistanı), genel olarak tüm motorlu araçlarda bilinen küresel bir kavram olsa da BAS sistemi ise ESP tarafından kontrol edilen bir sistemdir.

EBA sistemine göre; araç kullanıcısı fren pedalına panikle hızla basması sonucu fren destek sistemi oluÅŸan basıncı aniden yükselterek frenleme kuvvetini maksimum deÄŸere çıkarır. ABS sistemi; tekerlerin kayma durumunda karşı basıncı dengelemesi ile patinajı engelleyerek hızlı bir ÅŸekilde etkin frenlemeyi saÄŸlar. Kontrollü frenlemeyi amaçlayan “Fren Destek Sistemi” ne yardımcı bu sisteme Acil Fren Asistanı adı verilir.

Acil Durum Asistanı;

  • Bir çocuk veya hastanın aniden yola atlaması veya geçiÅŸi,
  • Yol veya Tepede karşılaşılan ani bir tümsek veya çukurlu zeminde,
  • Çarpışma anında trafiÄŸin yoÄŸun olduÄŸu kör noktalı alanlarda,
  • Enkaz ve karşılaşılan büyük dereceli nesnelerle karşılaşıldığında,
  • Tehlikeli virajlarda ve ÅŸerit deÄŸiÅŸim durumlarında devreye girmektedir.

3.    Trafik Asistanı (Navigasyon-GPS)

Trafik Asistanı, yolculuk esnasında rota ve seyir bilgilerinizin gösterildiÄŸi (güzergah, güzergah mesafesi, yakıt durumu, yol dinamiÄŸi durumları) bilgi ekranı yardımı ile kullanıcıya bilgi saÄŸlayan yardımcı sistemlerden biridir.

4.    Adaptif Hız Kontrolcüsü (ACC)

ACC sistemi, Cruise Control çalışma mantığında olduÄŸu gibi çalışmaktadır. Bazı araçlarda hız sabitleme olarak bilinse de yalnızca sabit hızda seyri saÄŸlanmamakla birlikte bazı yardımcı sistemler ile birlikte çalışmaktadır. Bu sistemler vasıtasıyla; aracın yoldaki seyrinde ani hız ve frenleme yapmaya engel olup, fren sisteminin saÄŸlıklı çalışabilmesi için yol durumuna göre aracın hızını ve ÅŸerit takibini yapabilmesini saÄŸlar.

Adaptif Hız Kontrolcüsü olarak bilinen bu sistem, aracın seyri esnasındaki konum ve hız sensörleri bir arada çalışarak önündeki araç ile güvenli takip mesafesi bırakarak ilerlemesini saÄŸlar. Bu tür sistemin radar ve lazer algılayıcıları yardımı ile öndeki araca yaklaşıldığında yumuÅŸak bir frenleme yaparak hız ve mesafe korunmasını öncelikli olarak gerçekleÅŸtirir.

ACC teknolojisinin; gelecekte akıllı otomobillerin en önemli bileÅŸeni olarak gösterilmesinin yanı sıra sürücü ve araçtan kaynaklı olası hataların ve kazaların önüne geçebilmesi kullanıcıların, en önemli tercih sebebi olan yardımcı bir sistemdir.

Uyarlanabilir ve kontrol edilebilir sistemlerden biri olan Adaptive Cruise Control, kullanıcı için tam anlamıyla yol seyrinde hakimiyet saÄŸlamaz. Bu sistemin sürücüye asistanlık yapması suretiyle ani frenleme ve hızlanmadan kaçınılarak araçta maksimum performans ve minimum yakıt tüketimi saÄŸlar.

5.    ÇekiÅŸ Kontrol Sistemi (TCS)

Trafikteki uzun yolculuklarda ÅŸahit olduÄŸumuz aracımızın özellikle bazı dar ve bozuk yollardan kaynaklı olarak motorun bununla birlikte fren sistemlerinden baÅŸlıcası olan ABS’nin epey bir zorlandığını ve algılamakta bazen güçlük çektiÄŸini söyleyebiliriz. Bu yüzden ABS’nin temel çalışma potansiyeline yardımcı olabilecek sistemlerden biri olan ÇekiÅŸ Kontrol Sistemidir.

ÇekiÅŸ Kontrol Sistemi (TCS) ’nin esas amacı, yol seyri boyunca fren sistemini aktif tutmak bunun yanısıra her ne durumda olunursa olunsun araç içerisinde yola hakimiyeti ve frenlemeye baÄŸlı süspansiyonlarda sarsıntılara engel olmaktır.

Son yıllarda ülkemizde de gelen veya üretilen araç modellerinde TCS’nin geliÅŸimi için çeÅŸitli test ve uygulamalar yapılmaktadır. Bunun sebebi ise araç içerisinde bilinçsizce trafiÄŸe çıkılmasından kaynaklanan kazalar ve bunların oluÅŸturduÄŸu hasarlardır.

DiÄŸer Haberler
Ä°letiÅŸim Bilgileri
0212 242 80 80 : : info@mecrentacar.com : 0212 242 80 80 şehit mithat yılmaz caddesi reşit efendi sokak no:10/a Sarıyer İstanbul